Linzen met worstje

 

Dit recept beschrijft de bereiding van smakelijke linzen, bereid op Italiaanse wijze.

Het recept is eenvoudig en je kunt in pakweg vijf tot zes kwartier een lekker gerecht op tafel zetten. Het recept is voor vier personen, echter, door de hoeveelheden aan te passen kun je prima voor minder of meer personen koken.

De linze is afkomstig uit Zuidwest Azië en het Latijnse woord er voor is "lens". Het in de zeventiende eeuw uitgevonden half bolvormige stukje glas is naar de linze genoemd: De lens. De linze is namelijk bolvormig aan één kant en plat aan de andere kant. Dat komt omdat twee van die stukjes, in feite zijn dit de zaadlobben (cotylen), samen één vrucht vormen.

Ik neem voor het vlees een chipolata, dat is een Italiaans kruidig worstje van varkensvlees. Maar je kunt ook gerust wat braadworst of saucijzenworstje nemen.

De ingrediënten:

  • 400 gram groene linzen
  • 1 flinke courgette (ca. 400 gram)
  • 250 gram worstjes, in dit recept gebruik ik vijf chipolata worstjes van 50 gram
  • 3 flinke uien (ca. 400 gram)
  • 4 dikke teentjes knoflook
  • 2 groene chili pepers (evt. te vervangen door 1 rode chili peper)
  • gemalen zeezout

Afhankelijk van de herkomst/kwaliteit van de linzen zul je ze moeten wassen. Was ze tot het water helder is.

Giet de linzen in een kookpan.

Voeg voldoende water toe. Wat is voldoende? Welnu, linzen zijn peulvruchten die vol zitten met koolhydraten. Dat betekent dat ze tijdens het koken vocht opnemen, tot maximaal tien maal hun gewicht. Echter, zou je bij 400 gram linzen tien maal het gewicht aan water toevoegen (circa 4 liter water), dan zwemmen de linzen in het vocht. De koolhydraten worden aan het water afgegeven, en omdat er zo veel water is zal de concentratie van koolhydraten in het water laag blijven. Hierdoor wordt de linze niet geremd nog meer koolhydraten af te geven en je houdt aan het eind een lege linze over en een troebel watertje. Nee, niet fijn.

Wat je wilt is net zo veel water gebruiken zodat de linze haar structuur behoud, gaar is en vooral: Zacht blijft. De praktijk leert dat de volgende verhouding ideaal is : Als de laag linzen zeg 1 vingerkootje hoog is, voeg je water toe net zolang tot het twee vingerkootjes boven de linzen staat staat. In de pan zit dan een laagje linzen en een twee maal zo hoog laagje water.

Met de deksel op de pan breng je de linzen aan de kook. Belangrijk: Gebruik NOOIT zout bij peulvruchten. Als je tijdens het koken zou toevoegt zullen de peulvruchten een harde schil krijgen en ze zijn dan niet smakelijk en zeker niet zacht. Als je zout toevoegt, doe dat dan tijdens het serveren, of, zoals in dit recept, nadat de linzen (en dus ook het schilletje) zijn gaar gekookt. Hou de linzen wel in de gaten en laat ze niet droogkoken. Voeg eventueel een beetje water toe als de linzen dreigen droog te koken (te zien aan het verdwijnende schuim boven de linzen).

Terwijl de linzen staan te koken kun je de rest van de ingrediënten klaar maken.


Schil de uien en snij ze in kleine stukjes.


Breek de knoflook en neem vier dikke teentjes.

Schil ze.

Voeg gemalen zeezout toe. Dat voorkomt dat de knoflook tijdens het snijden met zuurstof (in de lucht) reageert en een bittere smaak krijgt.

Niet bang zijn met de hoeveelheid zout. Beter wat te veel dan te weinig. Overigens kun je geen keukenzout gebruiken, want die is veel te geconcentreerd. Er zit te veel zoutsmaak aan en om voldoende zout voor de knoflook te hebben verperst je het gerecht; dat wordt dan te zout.

Hak de knoflook in kleine stukjes. Gebruik liever geen knoflookpers (Italianen doen dat doorgaans ook niet) want dan wordt de knoflook een puree, die weliswaar heel geconcentreerd is, maar je mist de bij het bakken onstane caramel-achtige smaak. Erg jammer.


Ik neem twee groene chili's in plaats van één rode. Rode chili's hebben veel meer pepersmaak, maar in dit recept zoek ik ook naar de zoete smaak van het vlees van de chili. En omdat de groene chili minder peper bevat heb ik dus bij gelijke hoeveelheid peperdeeltjes meer chili-vlees. De pepersmaak zit namelijk in de zaadlijsten, en die worden pas echt uitontwikkeld bij de rijpe vrucht, die niet groen maar rood is.

Verwijder de steeleindjes.

En snij de chili in stukjes.


Van de courgette snij ik de uiteinden af.

En daarna de courgette in mooie blokjes snijden.


De linzen worden gaar in pakweg 3 kwartier tot een uur. Zodra ze gaar zijn kan het vuur uit en laat ik ze een kwartier rustig staan, het kookvocht trekt dan in de linzen.


Intussen kan de bereiding van het gerecht verder. Neem een flinke hoge pan en verwarm er 40 gram roomboter en een gelijke hoeveelheid olijfolie in. Laat het mengsel niet heet worden, warm zodat de boter is gesmolten is voldoende. Dat geeft straks een heerlijke smaak in combinatie met de linzen. 

Zodra de boter gesmolten is voeg je de uien, de chili peper en de fijngesneden knoflook toe.

Roer het geheel goed om en laat het om matig vuur pruttelen.

Na vijf minuten, dat is wanneer de scherpe uien- en knoflookgeur is verdwenen, voeg je de worstjes toe.

Af en toe omkeren en in circa 10 minuten gaar bakken.

Zodra de worstjes gaar zijn haal je ze eruit om ze in stukjes te snijden.

Voeg de courgette toe. Deze komt er nu pas bij zodat hij kort mee gaart en nog knapperig blijft.

De worstjes snij je in stukjes van circa 2 centimeter.

De stukjes worst kunnen weer in de pan.

Voeg de linzen, inclusief het kookvocht, toe.

Omroeren.

Proef en indien nodig voeg je wat zout toe.

Serveren in kommetjes met wat brood (evt stokbrood). De combinatie van linzen met roomboter, het zachte pepersmaakje van de groene chili's en de knapperige courgette geeft dit gerecht een heerlijke smaak. En dan af en toe bijten in een stukje kruidige worst.... Een lekkernij.


(c) Copyright Koken Met Aschwin - http://koken.met.aschwin.net/